Vrouwen Coach Ede - Bloemen

Een leven lang inzetbaar

×
Ga terug naar het overzicht

Heden mogen wij met z’n allen constateren dat Een leven lang inzetbaar een ‘kwetsbare’ uitdaging is.
Wat is inzetbaar zijn? Wat is Duurzaam Inzetbaarheid? Zoom eens in in jouw eigen leven en ‘zie’ welke rollen je allemaal hebt. Je bent een partner van, ouder, broer of zus, kind, werknemer, werkgever of ZZP-er! Dat is nogal wat!

Jij hebt het allemaal zo geregeld dat alle radertjes in elkaar passen. Het loopt zo gesmeerd in het leven. Begrijp mij niet verkeerd! Dat is natuurlijk superfijn. Zo hoort en mag het ook zijn.
En toch gebeuren er ‘dingen’ in het leven waar jij geen grip op hebt. Het zijn
omstandigheden, situaties waar jij niet om hebt gevraagd maar waar je wel mee hebt te dealen. Kijk maar naar wat er nu gebeurt!? Dierbaren komen te overlijden door dit virus.
Lieve mensen op deze aarde worden ziek en kunnen niet meer zorgen voor anderen of hun werk uitvoeren. Dat heeft een enorme impact op ons systeem. Het vraagt zelfs van vele mensen nog meer dan wat ze normaal doen als werknemer, partner of in welke rol dan ook.
Van de week sprak ik iemand die de hele week keihard heeft gewerkt in de zorg en vervolgens 4 winkels af moest om haar eten bij elkaar te krijgen. Zij was al moe en nu werd er nog op een heel ander front nog eens meer van haar gevraagd. Wat normaal gewoon in 1 keer geregeld kan worden. Een andere vrouw vertelde mij dat haar collega’s in het onderwijs ziek werden en dat zij met z’n allen die er nog wel waren erg hun best moesten doen om door te gaan. Ik ga nu niet alles herhalen wat via diverse (social) mediakanalen al voorbij is gekomen.

Een leven lang inzetbaar

Rouw, onzekerheid, angst en stress

Ik denk nu aan het volgende, als ik mij nu bedenk wat voor een impact het verlies van mijn dochter op mij heeft en wat een impact ‘een kinderwens die niet zomaar in vervulling ging’ op mij heeft gehad. Dan kan ik je vertellen dat is groots! Het heeft mij jaren geduurd voordat ik mijzelf weer lekker, sterk en goed voelde. Dat ik weer keuzes durfde te maken. Ik realiseer mij dat wanneer iets anders in je leven zo de focus vraagt dat het eigenlijk onmogelijk is om je bezig te houden met je ontwikkeling zodat je inzetbaar bent en blijft. Heel veel energie gaat naar dat toe wat op dat moment aanwezig is, de aandacht vraagt. Ik heb het hierover rouw, onzekerheid, angst en stress. Recent ervaren wat verdriet in je lichaam doet. Het gaat zich nestelen op plekken waardoor je fysiek pijn krijgt. Het gemis is enorm, zelfs na bijna 12 jaar. Ik mis onze dochter heel erg in mijn leven. Gedurende de tijd dat ik niet wist of ik überhaupt wel moeder zou worden, was ik af en toe zo uitgeput dat ik puur en alleen dat kon doen wat nodig was. Ongekende ‘energydrain’ onzekerheid. En dat dan 6 jaar lang!
Stress door diverse redenen zorgen voor eet en drinkbuien maar voor ook explosieve behoefte aan sporten. En voor enorme krampen in mijn buikstreek. Je bent dan ziek.

Uitnodiging aan jou

Gelukkig heb ik dan mijn gepassioneerde weg kunnen vinden als ZZP-er, gecertificeerd coach. Ik realiseer mij wat er nu gebeurt in onze maatschappij en dat is niet gering. Ook hier hebben wij te maken met rouw, verlies, onzekerheid, angst en stress. Nou kijk ik graag naar ‘the bright side of life’! En vaak ook een stapje verder!
Ik nodig je dan ook uit stil te staan bij de volgende vragen. Vragen die jou helpen bewust te worden dan wel niet te zijn over jouw Duurzaam Inzetbaarheid. Misschien denk je wel; moet dat nu? In deze tijden? Misschien wel juist in deze tijden omdat veel veranderingen plaats vinden! Dit vraagt om regie te nemen en te zien, te ontdekken wat de mogelijkheden zijn om nu juist inzetbaar te zijn. Ga ontdekken wat er nu aanwezig is bij jou. Welke behoefte je nu hebt om te doen voor jezelf en voor een ander. Wat je nu en straks weer kunt gebruiken.
Alles is oké! De wereld vraagt ons wendbaar te zijn in tijden als deze. Je hebt andere emoties dan normaal. Wees nieuwsgierig. Je bent het waard.

Vragen in het kader van een leven lang inzetbaar:

  1. Wie ben je? Welke rollen heb je in je leven? Wat heb je te bieden?
  2. Wat doe je het liefst? Wanneer spring jij een gat in de lucht? Voor welk doel zou je graag iets willen betekenen? Doe je het werk waar je altijd al van droomde? Welke (online)opleiding zou je heel graag willen doen? Welk boek wil je al heel lang lezen?
  3. Hoe help je andere mensen graag? Welke goede eigenschap wil je inzetten? Welke tip zou je aan iedereen mee willen geven? Wat heb je geleerd door andere ervaringen en wil je graag delen? Wie help je graag? Wat wil je elke dag in deze tijden graag voor iemand doen?
  4. Waar werk je het liefst? Wat is je favoriete plek? Hoe vaak in de week wil je sporten? Waar ga je het liefste bewegen? Hoe houd jij het beste jouw ritme vast in je leven?
  5. Wie kan jou het beste helpen? Wie is een groot voorbeeld voor jou? In wiens leven zou je eens een kijk je willen nemen? Wie kan jou helpen om in beweging te komen, zijn of blijven? Wat levert je dit allemaal op? Wat zorgt ervoor dat je gaat shinen? Dat je een gevoel van voldoening hebt na een dag werken? Wat wil je eigenlijk al jaren doen, zowel zakelijk als privé?
  6. Wat wil je vooral niet meer? Nu hebben wij veel los te laten. Wat laat je nu gaan en wil je ook zo houden?

Waarborg jouw ontdekkingen

Mocht je nieuwe ontdekkingen hebben gedaan juist in de tijd van crisis, schrijf ze op en weet dat dit bij jou aanwezig is en dat jij het kunt gebruiken nu en in de toekomst voor jouw leven lang inzetbaarheid. Het geeft je het gevoel dat je nu ook ‘aanwezig’ bent in een tijd waarin iedereen letterlijk onzichtbaar wordt. Maar dat ben je niet. Wat kan je morgen al doen? Wat nog even niet? Maar laat het je een gevoel van zingeving hebben zodat jij je waardevol voelt. Dat is wat wij nodig hebben nu maar eigenlijk altijd.
Ik wens iedereen goede gezondheid en veel wijsheid toe.

Zorg goed voor jezelf en elkaar!

Ga terug naar het overzicht